Водни лилии (род)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Водни лилии
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
разред:Nymphaeales
семейство:Водни лилии (Nymphaeaceae)
подсемейство:Nymphaeoideae
род:Водни лилии (Nymphaea)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Водни лилии в Общомедия
[ редактиране ]

Водните лилии (Nymphaea) са род водни растения от семейство водни лилии (Nymphaeaceae), характеризиращ се с глобално разпространение. Много от видовете се отглеждат като декоративни растения и са селектирани много културни сортове. Някои от таксоните са интродуцирани видове на места, където не се срещат в естествено състояние.

Названието на рода идва от гръцката дума νυμφαια, nymphaia и латинската nymphaea, което е вдъхновено от нимфите от гръцката и римската митология.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Водните лилии са водни многогодишни коренищни растения. Листата израстват от коренището на дълги дръжки и повечето плават на повърхността на водата. Цветовете излизат от водата или също плават на повърхността, като могат да се отварят или денем, или нощем. Всеки цвят има 8 венчелистчета в цветови нюанси на бялото, розовото, синьото или жълтото. В центъра има много тичинки. Цветовете на водните линии са ентомофилни, т.е. се опрашват от насекоми, често бръмбари. Плодът на водната лилия прилича на дребно безкостилково плодче.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Това е един от няколкото рода растения, които често биват наричани „лотоси“. Родът не е свързан с легумния род Lotus или с китайските и индийските лотоси от род Nelumbo. По-тясно свързан е обаче с лотосите Nuphar. При род Nymphaea, венчелистчетата са много по-големи от чашелистчетата, докато при Nuphar венчелистчетата са много по-малки. Процесът на съзряване на плода също се различава, като плодът при Nymphaea потъва под водната повърхност веднага щом цветето се затвори, докато плодът на Nuphar остава над повърхността на водата.

В рода са известни около 36 вида:[1]

Род Водни лилии

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nymphaea. The Plant List.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nymphaea в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​