Въглен (рисуване)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Различни видове въглен за рисуване
Прах от въглен за рисуване

Въгленът за рисуване представлява овъглени дървени пръчици или съответно пресовани пръчици от въгленов прах с определен вид свързващо вещество като например восък.

Това е инструмент за рисуване, използван от древността, лесно достъпен и предпочитан за използване поради лесното коригиране на рисунката. При необходимост поради неговата нетрайност може да бъде фиксирана самата рисунка.

Изработка[редактиране | редактиране на кода]

За изработката се използват различни видове дървен материал като лоза, върба, липа, плодови дървета и други. Въгленът не трябва да бъде много мек, нито много твърд, в противен случай се размазва или се чупи при рисуване и освен това трябва да оставя добър черен цвят. Отрязаните дървени парчета се покриват с глина или се затварят добре в глинен съд. След това се пекат бавно в пещ. Съвременните въглени за рисуване се пресоват на пръчки и могат да се изработват с различни твърдости.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

От древността се рисува с въглен. Останалите в пещерите, обитавани от човека, рисунки са изработени често с използването на обикновени въглени или различни цветни глини. До средновековието въгленът е основно помощно средство или средство за упражнение на рисуване. Утвърждаването на рисунката от въглен като самостоятелно произведение на изкуството става възможно и като следствие на създаването на средства за фиксиране на рисунката с подходящи средства.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. charcoal: powdered, compressed, willow and vine. // Muse Art and Design. Muse Art and Design, 7 септември 2011. Посетен на 27 май 2012. Архив на оригинала от 2012-08-31 в Wayback Machine.