Възобновяеми ресурси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Енергийната гора Daneshill -
най-голямата плантация на евкалипт във Великобритания

Възобновяем ресурс е органичен природен източник, който може да се възстановява пропорционално на изразходваното количество с течение на времето, или чрез биологична репродукция, или чрез друг естествено протичащ процес. Възобновяемите ресурси са част от земната естествена среда и най-големият компонент от нейната екосфера. Положителната оценка на жизнения цикъл е ключов индикатор за устойчивостта на ресурса.

Определения на възобновяеми ресурси могат да бъдат селскостопанските продукции, в смисъла на устойчивото развитие и до определена степен водните ресурси. Пол Вайс определя възобновяемите ресурси по следния начин: „Целият комплекс от живи организми, които осигуряват на човека храна, влакна, лекарства и др ...“ Терминът обаче не се отнася за метали, минерали и изкопаеми горива. Макар че енергията сама по себе си не се консумира, някои включват в рамките на определението и предоставянето на енергия от възобновяеми източници като слънчевата и геотермалната енергия и вятърните електроцентрали.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Renewable resource“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.