Върховен водач на Иран

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Върховен водач на Ислямска република Иран
Върховен водач на Иран
Али Хаменей
Мандат
встъпил в длъжност на
4 юни 1989
Предшественик Рухолах Хомейни
Уебсайт http://leader.ir/langs/en/


Върховният водач на Иран (на фарси: رهبر معظم انقلاب) е най-висшата държавна и религиозна длъжност в Ислямска република Иран, основана с приемането на конституцията от 1979 г. и базирана на доктрината вилая-е-факих (управление на ислямското право).

Върховният водач има повече правомощия от президента на Иран, като той има властта да назначава ръководителите на най-важните държавни институции: командващите въоржените сили на Иран, Директорът на държавната радио-телевизия, лидерите на главните релиогиозни организации, имамите в градските джамии, членовете на Съвета за национална сигурност, отговарящи за държавната политика по отбрана и външни работи. Той назначава Върховния съдия, Главния прокурор, с помощта на Върховния съдия назначава членовете на Съвета на пазителите на конституцията(надпарламентарен орган, който се състои от 12 духовни лица, експерти по ислямско право), който одобрява или отхвърля закони и законопроекти на парламента съгласно конституцията, утвърждава кандидати за най-ключовите постове в страната, в това число депутатите от Меджлиса, министрите в правителството и президента на републиката.

Ислямска република Иран е имала двама върховни водачи в своята история: Рухолах Хомейни, който заема поста от 1979 до смъртта си през 1989 г. и Али Хаменей, който наследява Хомейни през 1989 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Supreme Leader of Iran“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.