Георги Велев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Георги Велев
български литературен изследовател
български литературен изследовател

Роден
1. ноември 1952 г. (65 г.)
гр. Казанлък, България
Професия

Работил в: Агенция „София прес” списание „Септември" списание „Летописи”

учител по български език и литература

Образование: Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Област: Научна дейност, литературни изследвания

Георги Велев е роден на 01 ноември 1952 г. (65г.) в гр. Казанлък, България. Завършва висшето си образование в Софийски университет ''Св Климент Охридски''. Областта, в която насочва своята работа е научна дейсност и литературни изследвания, като е написал много статии за различни Български списания и вестници. Издава и няколко книги през годините. Работил е в агенция „София прес”, списание „Септември”, списание „Летопис” и като учител по български език и литература, а в момента се занимава със собствена изследователска дейност и продължава да пише книги.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Костадинов Велев е роден на 1. ноември 1952 г. в гр. Казанлък. Когато е на три години семейството му се премества в гр. Пловдив, където завършва средно образование. През 1980 г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като преподавател по български език, редактор в Агенция „София прес”, списание „Септември”, списание „Летописи”, а след повсеместното изчезване на литературни списания започва да роботи като учител.

Творчески път[редактиране | редактиране на кода]

В литературата Георги Велев навлиза с анлиза си на романа „Антихрист” на Емилиян Станев, в който открива неизследвани композиционни и повествователни особености. Многобройните признания на Емилиян Станев, че негови любими учители от българската литература са Елин Пелин и Йордан Йовков, а от световната – Достоевски, са повод Георги Велев да започне да изследва техните творби. През един августовски ден на 1983 г. неочаквано той попада на тайните на разказите „Косачи” от Елин Пелин и „По жицата” на Йордан Йовков. Благодарение на това си откритие, още същия ден, успява да се добере до тайния замисъл на романа „Братя Карамазови” на Достоевски и на трагедията „Хамлет” на Шекспир. Тези открития предопределят бъдещите му занимания, основна насока, в които става изследването на закодиран подтекстови замисъл. Такъв той открива и в „Илиада”. Особено място в книгата му на тази тема „Непрочетената „Илиада” заема влиянието на траките, които, оказва се, заемат неподозирано важно място в тази световна творба. Книгата му завършва с изследването на използваната в „Илиада” тракийската мегалитна култура. Това става причина Георги Велев да посвети няколко години на изследването на запазените по българските земи мегалитни комплекси, за които публикува десетки статии и книгата „Посланието Побити камъни”.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

„Геният... премълчаното. 150 години след рождението на Христо Ботев” (1997) „Непрочетената „Илиада” (2010) „Посланието Побити камъни” (2011); издадена и на английски: „The Message Pobiti kamani. Fossil Forest” (2013) „Достоевски. Шекспир. Приключения зад сцената” (2016) „Български литературни загадки: Елин Пелин, Йордан Йовков, Емилиян Станев” (2018)