Направо към съдържанието

Гилермо Гарсия Канту

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гиермо Гарсия Канту)
Гилермо Гарсия Канту
Guillermo García Cantú
Роден
24 август 1960 г. (64 г.)

РелигияКатолицизъм
Националност Мексико
Актьорска кариера
Активностот 1985 г.
Семейство

Уебсайт

Гилермо Гарсия Канту (на испански: Guillermo García Cantú) е мексикански актьор.

Гилермо Гарсия Канту започва актьорската си кариера на 25-годишна възраст. Първата теленовела, в която участва, е С чиста кръв от 1985 г., режисирана от Хосе Рендон и продуцирана от Ернесто Алонсо за Телевиса. През следващата година получава първата си главна положителна (и единствена) роля в теленовелата Измамата, в която си партнира с Ерика Буенфил, режисирана Серхио Хименес и продуцирана от Ернесто Алонсо.

Кариерата му е обширна – участва в повече от 20 теленовели, сред които се открояват: Когато дойде любовта (1990), режисирана от Мигел Корсега и Моника Мигел и продуцирана от Карла Естрада, в която споделя сцени с Лусеро, Омар Фиеро и Найлеа Норвинд; Маримар (1994), режисирана от Беатрис Шеридан и продуцирана от Вероника Пимстейн, където си партнира с Талия, Едуардо Капетийо и Шантал Андере; Росалинда (1999), в която има специално участие и си партнира с Анхелика Мария, режисирана от Беатрис Шеридан и продуцирана от Салвадор Мехия; Натрапницата (2001), режисирана от Беатрис Шеридан и продуцирана от Игнасио Сада Мадеро, където споделя сцени с Габриела Спаник, Силвия Дербес, Барбара Хил, Енрике Лисалде и Карлос Камара; и Да обичаш отново, продуцирана от Лусеро Суарес. Гилермо е емблематичен мексикански актьор, интерпретирайки злодея в историята.

През 2005 г. участва в Мащехата, теленовела, в която той играе главния антагонистичен герой, споделяйки заслуги с Виктория Руфо и Сесар Евора и Сесилия Габриела. През 2006 г. играе в теленовелата Пощенски код. През 2008 г. се присъединява към актьорския състав на успешната теленовела Огън в кръвта, споделяйки сцени с Адела Нориега, Диана Брачо и Нинел Конде.

През 2010 г. участва в теленовелата Триумф на любовта, в която той заедно с Даниела Ромо и Доминика Палета са злодеите в историята, споделяйки сцени с Виктория Руфо, Маите Перони и Уилям Леви.

През 2014 г. участва в теленовелата Необичана, продуцирана от Хосе Алберто Кастро, заедно с Виктория Руфо, Нора Салинас и други.

През следващата година има специално участие на злодей в Непростимо, теленовела, режисирана от Моника Мигел, Виктор Мануел Фульо и Алберто Диас и продуцирана от Салвадор Мехия, където споделя сцени с Клаудия Рамирес, Ана Бренда Контрерас и Гретел Валдес.

През 2016 г. той е главният антагонист заедно с Жаклин Андере, Наталия Гереро и Габриела Вергара в Амазонките, споделяйки сцени с Дана Гарсия, Андрес Паласиос, Виктория Руфо и Сесар Евора, отново под продукцията на Мехия.

Между 2018 и 2020 г. участва в теленовелите Да обичам без закон и Лекари, линия на живота, в които не играе отрицателна роля, продуцирани от Хосе Алберто Кастро.

През 2022 г. има специално участие в теленовелата Богатите също плачат, продуцирана от Карлос Бардасано, в която си партнира с Алехандра Барос, Асела Робинсън, Себастиан Рули, Клаудия Мартин, Диего Клейн, Фабиола Гуахардо и Виктор Гонсалес.

Към ролите на злодея в историята се завръща през 2023 г. с теленовелата Непобедима любов, продуцирана от Хуан Осорио.

  • Дизайнер и от двата пола (2001) – себе си, един епизод
  • Жени, случаи от реалния живот (1990) – Бенхамин, един епизод
  • Белязаният час (1989) – Гилермо Кано, един епизод
  • Десетте дни, които разтърсиха света (1984)

Награди и номинации

[редактиране | редактиране на кода]
Година Категория Теленовела Резултат
2020 Най-добър пръв актьор Да обичам без закон Номиниран
2019 Най-добър пръв актьор Да обичам без закон Номиниран
2012 Най-добър актьор в отрицателна роля Триумф на любовта Номиниран
2009 Най-добър актьор в отрицателна роля Огън в кръвта Печели
2006 Най-добър актьор в отрицателна роля Мащехата Номиниран
2002 Най-добър актьор в поддържаща роля Натрапницата Номиниран
1996 Най-добър актьор в отрицателна роля Акапулко, тяло и душа Номиниран
1990 Най-добър млад актьор Къщата в края на улицата Номиниран
1987 Най-добър млад актьор Измамата Номиниран
1986 Най-добро мъжко откритие С чиста кръв Номиниран
  • Награди Браво
Година Категория Теленовела Резултат
2009 Най-добър актьор в отрицателна роля Огън в кръвта Печели