Гледай си работата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Гледай си работата е игра с карти за 2 или повече играчи (с повече играчи е по-интересно). Играта изисква внимание към картите на всички играчи. Подходяща е както за деца, така и за възрастни, като възрастта не е от особено значение за крайния резултат. Играта също се нарича и Море.

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Играе се със стандартен набор от 52 карти, като на всеки играч се раздават по 6 карти. Останалите карти остават на масата с лицето надолу.

  • Първият играч иска карта, която има, от произволно избран играч (например: „едно асо от Иван“), който, ако има такава, му я дава. Ако не разполага с такава карта, му казва „Гледай си работата“ и е негов ред да иска (докато не сбърка продължава), а първият играч си тегли карта от купа на масата: ако изтегли картата, която е искал, отново е негов ход.
  • Който събере 4 еднакви карти, примерно дами, ги отделя в купчинка пред себе си, с лицето надолу. На ход е следващия играч.
  • Когато картите на масата, от които се тегли, свършат и свършат картите в ръцете на играчите, т.е. са останали само с купчинки от по 4 еднакви карти – дами, аса, двойки и др, започва искане на купчинки (например: „дами от Иван“). Ако играчът има такава купчинка, я предава, а ако няма казва „Гледай си работата“ и е негов ред да иска.
  • играчът иска картата от друг играч ако има картата

Играта завършва, когато един от играчите събере всички карти – той е победител.