Пожар в Москва (1547)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Големият пожар в Москва)
Вижте пояснителната страница за други значения на Пожар в Москва.

Големият пожар в Москва през 1547 г. унищожава напълно града, изграден дотогава почти изцяло от дърво.

Пожарът избухва на 24 юни - няколко месеца, след като Иван IV Грозни е коронясан като първи цар на Русия. Пожарът изпепелява дървения Кремъл, превръщайки в прах няколко от кулите на двореца.

Огнената стихия принуждава да се изселят около 80 000 души, които остават без дом, а жертвите са между 2700 до 3700 (без децата). Пожарът води до широко обедняване на оцелелите. Московският митрополит Макарий е ранен при пожара. Когато митрополитската катедралаУспение Богородично“ в Кремъл е застрашена от пламъците, митрополитът се спуска с въже от стените на Кремъл в Москва река. След инцидента той никога не се възстановява напълно от нараняванията си, въпреки че живее още 16 години след това.

След пожара в Москва упорито се разпространяват слухове, че виновни са роднините на царя по майчина линия от семейство Глински. Това поражда бунт, при който Юри Глински е убит с камъни в митрополитската катедрала „Успение Богородично“ пред ужасения поглед на митрополит Макарий. Братът на Юри - Михаил Глински, опитва да избяга в Литва, но не успява, а неговата майка - Анна Якшич (баба на царя по майчина линия), e обвинена от тълпата в използването на магии, за да се възпламени огънят на пожара.

Бунтовете в Москва довеждат до отстраняване от властта на семейство Глински и в крайна сметка до засилване позициите на младия цар, въпреки че той не отстранява баба си от двореца, както иска тълпата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fire of Moscow (1547) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​