Графология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Графологичен анализ на И. Ф. Моргенщерн за подписа на княз Фердинанд[1]: С типичните хоризонтални линии за титулуваните особи, които сякаш разграничават Фердинанд I от останалия свят. Зигзагообразен завършек вляво, говорещ за склонност към житейски наслади. Точна наблюдателност, бърза съобразителност, мечтателност. Не забравя кои са приятелите и враговете му. Умее да излиза от трудни ситуации. Сангвиник.

Графология е анализът на физическите характеристики и модели на ръкописния текст, който претендира да бъде в състояние да идентифицира автора, психологическото му състояние в момента на писане, или оценка на личностни характеристики[2]. По принцип се смята за псевдонаука. Терминът понякога неправилно се използва за обозначаване на съдебномедицинската експертиза на документ.

Също така, според „Оксфордския английски речник“ (Oxford English Dictionary) и „Американския наследствен речник“ (American Heritage Dictionary), терминът може да се дефинира просто като „изследване на писането“, което изобщо не е псевдонаучно и може да се окаже един от аспектите при преглед на документ.

Графологията е спорна за повече от един век. Емпиричните проучвания не успяват да покажат общовалидността на резултатите от извършения графологичен анализ.

Тълкуването на ръкописния текст се извършва според начина на изписване на буквите, разстоянието между тях, наклона и големината на почерка, натиска и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]