Граф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Граф (титла))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Граф.

Граф (от нем. graf), или конт – прието по времето на Карл Велики от византийското комит (от лат. comes през фр. comte), е висша благородническа титла на поземлен феодал през Средновековието, която в различните периоди е имала различна стойност. Възниква като служебно наименование на назначените от Карл Велики военно-административни управители и отначало няма смисъла на наследствена аристократична титла. Жената на графа се нарича графиня или контеса. В ранното Средновековие тя се дава от суверена – император или крал на член на неговия двор, който управлява дадена територия (графство) от негово име. Впоследствие титлата и владението стават наследствени, а графовете управляват от свое име.

В хералдическата история на Славянска Източна Европа през ранното средновековие се среща титлата жупан, съответстваща по степен на графската на Запад.

В йерархията на титлите граф е по-ниска от маркиз и по-висока от виконт. Английският вариант на титлата е ърл (earl), макар че на английски език за графовете от континентална Европа се използва думата count.

Във Великото литовско княжество титлата е нямала номинална стойност, и е била само въпрос на престиж.[1] В Русия титлата е въведена от Петър I също като почетна и е съществувала до 1917 г.[2]

От основната титла се оформят различни производни форми:

  • ландграф – управител на подвластна страна (land) в Свещената Римска империя;
  • маркграф – управител на гранична област (от нем. mark – граница);
  • пфалцграф (граф-палатин) – управител на централната столична област (от нем. Pfalz – дворец);
  • виконт – вице-конт (вместо граф), впоследствие става самостоятелна титла.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]