Гърди (насекоми)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Гърди.

Страничен изглед на гърдите при насекомо
Изглед отгоре на гърдите при насекомо

Гърди (от гръцки „θώραξ“ – thorax, нагръдник, ризница, броня[1]) при насекомите е онази част от тялото, която лежи между главата и коремчето и представлява двигателния му отдел. Върху неговите сегменти са разположени органите за движение – краката и крилата.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Гърдите са съставени от три сегмента:

  • Преднегръд (prothorax)
  • Среднегръд (mesothorax)
  • Заднегръд (metathorax)

Членчетата на гърдите, както и тези на коремчето имат дорзално изпъкнала хитинизирана част, наречена „тергит“, коремна плоска част – „стернит“ и две странични, гъвкави, свързващи части, наречени „плеври“[2].

Върху всеки от сегментите има по един чифт крака, а върху последните два, обикновено и по чифт крила. В разредите при които крилата липсват, трите гръдни сегмента са устроени сравнително по еднакъв начин. При крилатите насекоми трите сегмента силно се различават помежду си. В такъв случай преднегръдът съхранява частите на изходния тип. Среднегръдът и заднегръдът силно се променят морфологично, което е свързано с развитието във всеки от тях на система от мускули, които да движат краката и крилата.

При някои насекоми към гръдните сегменти може да се присъедини и първият коремен сегмент. Това засилва здравината на гърдите. Това се наблюдава при представителите на подразред Apocrita. Проподеумът, който се образува служи за опора и на подвижното коремче и позволява да се насочи точно яйцеполагалото към конкретно място, където да се снесе яйцето.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Големански В., „Зоология Безгръбначни животни“, УИ „Епископ Константин Преславски“, второ издание 2003, ISBN 954-577-187-9
  • Коларов Я., „Зоология“, УИ „Паисий Хилендарски“, 2008, ISBN 978-954-423-421-8

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. θώραξ, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  2. Големански 2003, стр. 197.