Гърди (насекоми)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Гърди.

Страничен изглед на гърдите при насекомо
Изглед отгоре на гърдите при насекомо

Гърди (от гръцки „θώραξ“ – thorax, нагръдник, ризница, броня[1]) при насекомите е онази част от тялото, която лежи между главата и коремчето и представлява двигателния му отдел. Върху неговите сегменти са разположени органите за движение – краката и крилата.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Гърдите са съставени от три сегмента:

  • Преднегръд (prothorax)
  • Среднегръд (mesothorax)
  • Заднегръд (metathorax)

Членчетата на гърдите, както и тези на коремчето имат дорзално изпъкнала хитинизирана част, наречена „тергит“, коремна плоска част – „стернит“ и две странични, гъвкави, свързващи части, наречени „плеври“[2].

Върху всеки от сегментите има по един чифт крака, а върху последните два, обикновено и по чифт крила. В разредите при които крилата липсват, трите гръдни сегмента са устроени сравнително по еднакъв начин. При крилатите насекоми трите сегмента силно се различават помежду си. В такъв случай преднегръдът съхранява частите на изходния тип. Среднегръдът и заднегръдът силно се променят морфологично, което е свързано с развитието във всеки от тях на система от мускули, които да движат краката и крилата.

При някои насекоми към гръдните сегменти може да се присъедини и първият коремен сегмент. Това засилва здравината на гърдите. Това се наблюдава при представителите на подразред Apocrita. Проподеумът, който се образува служи за опора и на подвижното коремче и позволява да се насочи точно яйцеполагалото към конкретно място, където да се снесе яйцето.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Големански В., „Зоология Безгръбначни животни“, УИ „Епископ Константин Преславски“, второ издание 2003, ISBN 954-577-187-9
  • Коларов Я., „Зоология“, УИ „Паисий Хилендарски“, 2008, ISBN 978-954-423-421-8

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. θώραξ, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  2. Големански 2003, стр. 197.