Гърло на бутилка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ефект „гърло на бутилка“, възстановяване или измиране на популацията

Под ефект "гърло на бутилка" в популационната генетика се разбира еволюционно събитие, при което значителна част от една популация или един вид загива или по някаква причина е възпрепятствана да участва в размножителния процес. Ефектът се наблюдава при неколкократно, поне над 50% намаление. [1]

Ефектът „гърло на бутилка“ увеличава генетичния дрейф, тъй като неговият относителен дял е обратнопропорционален на размера на популацията. Той води и до увеличаване на близкородственото кръстосване, вследствие намаления избор на партньор за размножаване (виж малка по размер популация).

Разновидност на ефекта „гърло на бутилка“ може да се наблюдава в случаите, когато малка група се отдели от основната популация. Тогава се говори за ефект на основаване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Population bottleneck“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.