Дауада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дауада е афро-арабска етническа група от Фезан, Южна Либия.

Те населяват територията около оазиса Габраун, където са се прехранвали със скариди от солените езера. Те са ги изсушавали и продавали на керваните. Самото име дауада се използва в арабския език за означаване на тази практика. Външността на хората е доста отличителна и често са отъждествявани с койсанските народи. Дауада са ендогамни и рядко се сключват бракове с членове на други племена.

В племето говорят арабски диалект. Някои лексикални термини са използвани единствено от тях и е възможно да представляват следи към мъртъв език, който те може да са говорили.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dawada“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.