Движение за национална независимост на Латвия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Движение за национална независимост на Латвия (на латвийски: Latvijas Nacionālās Neatkarības Kustība, съкратено LNNK) е политическа организация в Латвия от 1988 г. до средата на 90-те години.[1]

Тя се формира през 1988 г. като радикално крило на латвийското националистическо движение.[2] За разлика от по-масовия Латвийски народен фронт, който първоначално подкрепя действия за повече автономия на Латвия в рамките на Съветския съюз, от самото си начало движението настоява за независимост. Лидери са Едуард Берклавс, Александър Кирщайнс, Андрейс Крастинш, Ейнарс Репше и Юрис Добелис.

След като Латвия възвръща независимостта си, движението става политическа партия и се преименува на Национална консервативна партия. Тя печели 15 места от 100 в парламентарните избори през 1993 г. и е влиятелна опозиционна партия. През 1993 г. кандидатът ѝ за министър-председател е Йоахим Зигерист, който губи само с един глас. LNNK печели общинските избори в латвийската столица Рига през 1994 г., но след това популярността ѝ бързо спада. Партията губи половината от местата си в парламента на парламентарните избори през 1995 г. и впоследствие се слива със „За отечество и свобода“ (Tēvzemei un Brīvībai), друга дясна партия с подобен произход от времето на латвийското движение за независимост.

След като влиза в съюз с „Отечество и свобода“, партията все повече се стреми да пропагандира „латвийската“ визия за Латвия, подчертавана от редица спорни реклами, насърчаващи консумацията на латвийски стоки и предупреждаващи за опасностите от нелатвийци.[3][4][5]

Организация с подобни цели и почти идентично име, Естонска национална партия за независимост, съществува за известно време и в Естония.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Latvians campaign for national independence, 1989 – 1991 | Global Nonviolent Action Database. // Nvdatabase.swarthmore.edu. Посетен на 5 ноември 2015.
  2. The restoration of Latvian independence 1986 – 1992. // Latvian History. Посетен на 5 ноември 2015.
  3. ((lv)) TB/LNNK advert
  4. ((lv)) TB/LNNK advert
  5. ((lv)) TB/LNNK advert