Дворец на културата и спорта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Palace of Culture and Sports Varna.jpg
Дворец на културата и спорта
Sport Palace Varna.JPG
Вид многоцелева сграда
Местоположение България Варна, България
Архитект арх.Стефан Колчев
Конструкция железобетон
Изграждане 1966-1968 г.
Височина 13 метра
Съвременен статут работи
Сайт [[1]]
Дворец на културата и спорта в Общомедия

Дворец на културата и спорта  е многофункционален комплекс, разположен на централно място в град Варна. Той е един от символите на града и през годините се е наложил като точка за провеждане на културни събития, спортни мероприятия, изложения и конференции.

Неговото строителство трае две години - започва на 28 октомври 1966 година. Откриването е на 6 септември 1968 година. [1]

Сградата е емблема на Варна. Работният проект е възложен на Териториална проектантска организация Варна, изпълнен от колектив с ръководител арх. Стефан Колчев. В него са включени архитектите Димитър Стоянов, Жечко Чолаков, Виржиния Попова и инж. Петко Милев, Христо Колев, Дочо Дочев, Стефан Червенков, Никола Никифоров. Тя разполага с възстановителен център, фитнес зала, пресцентър, търговски център и шест многоцелеви зали.

Зала "Конгресна" е зала за спортни, културни или конферентни събития. Височината ѝ е 13 метра, а в спортен вариант разполага с игрално поле 45х27м. и 5116 седящи места. В културен формат една от трибуните й се преобразува в сцена с размери 25х13м. Оборудвана е с четири електронни табла и озвучителна система. Зала "Конгресна" разполага с 6 спортни съблекални, 6 гримьорни, медицински кабинет, кабинет за допинг контрол, коментаторски и TV кабини и т.н. В залата е разположен и модерен пресцентър, оборудван с озвучителна система и високоскоростен интернет, който е подходящ за пресконференции, презентации и прояви от спортно-рекламен характер.

Комплекс "Младост" е съставен от пет самостоятелни зали, с възможност за избор между отделна зала или комбинация от няколко зали. Те са функционален и удобен избор за мероприятия от всякакво естество. Залите са преградени с шумоизолиращи електронно управляеми завеси, с възможност за общо обемно решение при провеждане на международни спортни прояви, специализирани търговски изложения, панаири, концерти и др.

Дворец на културата и сорта разполага и с фитнес зала, оборудвана с модерни тренировъчни уреди. В него е разположен и търковски център, заведения за хранене и релакс, автомивка и детски кът.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]