Дворец на културата и спорта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дворец на културата и спорта
Sport Palace Varna.JPG
Вид многоцелева сграда
Местоположение България Варна, България
Архитект арх. Стефан Колчев
Конструкция железобетон
Изграждане 1966-1968 г.
Височина 13 метра
Съвременен статут работи
Сайт [[1]]
Дворец на културата и спорта в Общомедия

Дворецът на културата и спорта е многофункционален комплекс, разположен в центъра на Варна. Той е сред известните сгради в града, домакин е на културни събития, спортни мероприятия, изложения и конференции.

Неговото строителство трае 2 години - започва на 28 октомври 1966 година, а е открит на 6 септември 1968 г.[1]

Работният проект е възложен на Териториалната проектантска организация във Варна, изпълнен е от колектив с ръководител арх. Стефан Колчев, включващ също архитектите Димитър Стоянов, Жечко Чолаков, Виржиния Попова и инж. Петко Милев, Христо Колев, Дочо Дочев, Стефан Червенков, Никола Никифоров.

Разполага с възстановителен център, фитнес зала, пресцентър, търговски център и 6 многоцелеви зали.

Зала "Конгресна" е зала за спортни, културни или конферентни събития. Височината ѝ е 13 метра, а в спортен вариант разполага с игрално поле 45 х 27 метра и 5116 седящи места. Оборудвана е с 4 електронни табла и озвучителна система. Има възможност трибуна да се преобразува в сцена с размери 25 х 13 м. Залата разполага с 6 спортни съблекални, 6 гримьорни, медицински кабинет, кабинет за допинг контрол, коментаторски и телевизионни кабини и др. В залата има и модерен пресцентър, оборудван с озвучителна система и високоскоростен интернет, който е подходящ за пресконференции, презентации и прояви от спортно-рекламен характер.

Комплекс "Младост" е съставен от 5 самостоятелни зали, с възможност за избор между отделна зала или комбинация от няколко зали. Те са функционален и удобен избор за мероприятия от всякакво естество. Залите са преградени с шумоизолиращи електронно управляеми завеси, с възможност за обединяване при провеждане на международни спортни прояви, специализирани търговски изложения, панаири, концерти и др.

Дворецът на културата и спорта разполага и с фитнес зала, оборудвана с модерни тренировъчни уреди. В него има търковски център, заведения за хранене и отдих, детски кът, както и автомивка.

Palace of Culture and Sports Varna.jpg

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]