Дендроглиф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пример за дендроглиф

Дендроглифите (от гръцки: δένδρον „дърво“ + γλυφή „резба“, „глиф“) представляват различни стилизирани изображения на човешки фигури, птици, риби, растения и животни, изрязани върху корите на дървета карака на островите Чатъм, Нова Зеландия.

На тези острови коренните жители от народността мориори практикуват изкуството на „момори ракау“ (дърворезба) като ритуален обред, свързван със смъртта и почитането на мъртвите. Много изследователи през годините са се опитвали да открият причините за дърворезбите върху дърветата карака, но нито един от тях не е успял да убеди останалите в твърдението си.

Най-известните примери на момори ракау се намират в Националния исторически резерват Джим Бейкър (Хапупу) — там дърворезбите са защитени в оградени клетки, намиращи се под закрилата на един от едва двата национални исторически резервата в Нова Зеландия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dendroglyph“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.