Щюрмер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дер Щурмер)

„Дер Щюрмер“ (на немски: Der Stürmer; „Щурмовакът“) е антисемитски седмичен вестник в Националсоциалистическа Германия, издаван в град Нюрнберг от 1923 до 1945 г.

Вестникът е издаван от Юлиус Щрайхер и излиза в края на всяка седмица. В него са отпечатвани предимно антисемитски статии, лозунги и карикатури, възбуждащи ненавист към евреите; публикувани са също така и статии срещу католическата църква и други „врагове на Райха“.

Изданието се характеризира с много силно изразените си антиеврейски позиции, в сравнение с други националсоциалистически вестници. Целта му, според автора, е да изобличава световното еврейство и неговото негативно политическо влияние, срещу което германецът трябвало да се бори с всички средства.

След края на Втората световна война издателят на вестника, Юлиус Щрайхер, е привлечен като обвиняем в Нюрнбергските процеси и осъден на смърт за „престъпления срещу човечеството“ (подстрекаване към преследване на евреите, свързано със съдържанието на вестника му). Главният художник-илюстратор на вестника е осъден на 6 години каторжен труд заради карикатурите му[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Franco Ruault: Neuschöpfer des deutschen Volkes. S. 239

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]