Джакомо Майербер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джакомо Мейербер
Giacomo Meyerbeer
германски композитор
германски композитор
Информация
Роден
Йакоб Лийбман Бер
Починал
2 май 1864 г. (72 г.)
Стил класическа музика
Професии композитор
Активност 1810-1864
Уебсайт
Джакомо Мейербер в Общомедия

Джакомо Мейербер (5 септември 17912 май 1864) е известен оперен композитор, роден в Германия и първият голям изразител на Гранд Операта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мейербер през 1864, снимка Надар.
Паметник на Джакомо Мейербер в Спа, Белгия

Мейербер е роден в еврейско семейство в Тасдорф, близо до Берлин, Германия с името Йакоб Лийбман Бер (Jacob Liebmann Beer). Неговият баща е бил изключително богатият финансист Якоб Юда Херц Бер (1769-1825) и неговата майка, Амалия Лийбман Майер Вулф (1767-1854) също произхожда от заможния елит. Другите им деца са Вилхем Бер, астроном, и Михаел Бер, поет.

В детството си е бил пианист-вундеркинд, отрано съчинявал опери и във връзка с това прекарва десет години във Венеция, където изучава италианския оперен стил и приема италианското име Джакомо.

Съвременни постановки на опери от Майербер[редактиране | редактиране на кода]

Музиката на Майербер е забранена по време на нацисткия режим и тя никога вече не си връща популярността, която има докато авторът ѝ е жив, макар че се правят опити оперите му да бъдат поставяни на сцена. Често изтъквана причина за този спад в популярността на композитора в наши дни е грандиозната сценография в неговите опери.

Медия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]