Направо към съдържанието

Джаме джамия (Язд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джаме джамия
مسجد جامع
Карта Местоположение
Вид на храмаджамия
Страна Иран
Населено мястоЯзд
Религияшиитски ислям
Архитектурен стилазербайджански
Изграждане12 век
възстановена 1324-1365 г.
Джаме джамия в Общомедия

Джаме джамия (на персийски: مسجد جامع [Масджид джаме]), наричана Голямата петъчна джамия, в град Язд, Иран е сред най-ценните художествени и исторически наследства и съкровище на ислямско-националната архитектура на страната. Построена е през XII век и продължава да функционира.

Според историците джамията е построена на мястото на Сасанидския храм на огъня. Строителството ѝ започва Ала’одоле Гаршасб от династията Ал-е Боюе. До голяма степен е възстановена между 1324 г. и 1365 г.

Нейните 2 минарета са най-високите в Иран и сред най-високите в света. Минарета са с височина 52 м, а диаметърът им е 6 м. Фасадата на портата е украсена от горе до долу с ослепителни плочки, предимно в син цвят. Мозайките в нея са изключително красиви и ценни.

Джамията е пример за иранско-ислямско изкуство и архитектура. Тя е сред отличителните ирански сгради от XIV век, чудесен образец на азарския стил на персийската архитектура.

Посещава се от милиони местни и чуждестранни посетители всяка година. Джамията е изобразена на банкнота от 200 ирански риала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]