Джер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джер
Ancient Egypt Wings.svg
Фараон на Древен Египет
Погребална плоча на фараон Джер
Погребална плоча на фараон Джер
Информация
Царуване 41 години, около 3000 г. пр.н.е.
Предшественик Хор Аха
Наследник Уаджи
Роден
Починал
Баща Хор Аха
Майка Кентап
Брак Нейтхотеп, Herneith, Seshemetka, Penebui
Деца Мернеит, Уаджи ?
Наследник Уаджи
Погребан Гробница O, Ум ел-Кааб
Джер в Общомедия

Джер (също Зер или Сехти) е трети (или четвърти ако броим майка му Нейтхотеп) фараон на Древен Египет управлявал през 31 век пр. н. ера.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално майка му Нейтхотеп управлява от негово име за една година. След това Джер е достатъчно възрастен да поеме управлението на държавата сам. Докато управлява, младата държава укрепва още повече. Няма никакви данни за раздор в страната, нито за опити за повторно разделяне на Египет. Според много египтолози по времето на Джер Египет достига своя културен връх. Това се вижда от увеличаването на производството на предмети на изкуството и занаятите, чиито изявени примери могат да бъдат намерени сред бижутата от южната кралска гробница в Абидос, в голяма колекция от медни съдове, инструменти и оръжия от северната гробница на същия цар в Саккара; несъмнените шедьоври включват великолепен нож, макар и от кремък, но със златна дръжка. Медните инструменти и съдове, открити в гробницата на царя, са добър пример за развитието на ковашкия занаят.

Развитието на икономиката също получава голям тласък напред. Това се разбира и по архитектурният напредък на страната.

Джер управлява 41 години.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Джер е син на фараона Хор Аха и съпругата му Нейтхотеп. Дядо му вероятно е Нармер. Херни, вероятно е съпруга на Джер. Погребана е в Саккара.