Джийн Грей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Джийн Грей-Съмърс е измислена комикс-героиня, публикувана в комиксите на Марвел (Marvel). Позната е и под името Момиче чудо(Marvel girl) и по късно Феникс (Phoenix), и е една от първите приети в X-men отбора.

Джийн Грей-Съмърс е мутант, роден със Телепатични и телекинетични способности. Силите й се появяват в ранна възраст, когато вижда нейната най-добра приятелка блъсната от кола. Тя е важна героиня в комиксите, тъй като е мутант от Омега ниво и се слива с Феникс силата. Тя се среща не малко пъти със смъртта в комикс поредицата "Dark Phoenix Saga", но след това се завръща от пепелта.

Феникса (Джийн) е важна Фигура в живота на съпруга й Циклопа; Професор Х, който е като неин баща; Върколака, който й е много добър приятел ,но има и огромен интерес към нея; Бурята, която е най-добрата й приятелка и й е като сестра; дъщеря й Рейчъл Съмърс; и доведеният й син Кейбъл. Героинята си остава в историята на X-men, и е вкарана във всички X-men анимационни филмчета и игри. Фамке Янсен играе Джийн Грей в X-men филмите.