Дзиенджъ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сувенири от дзиенджъ с пожелания за китайската нова година

Дзиенджъ е традиционно китайско изкуство на изрязване на декоративни силуети в хартия с ножица или нож с разнообразни мотиви от областта на културата, религията и бита на древен Китай.

Дзиенджъ се поява като преди около 2000 години след като Цай Лун, съновник и евнух, живял през епохата на династия Хан, който изобретява новия начин за производство на хартия.

Дзиенджъ са хартиени фигури, които се използват както за ежедневна украса на жилищата, така и при религиозни чествания. С дзиенджъ се украсяват прозорци, врати, стените и различни места от жилището, както и огледала, батици, фенери, вази и различни други предмети в жилищата за да има благоденствие и щастие в дома. Мотивите му са вдъхновени от будизма, китайската астрология, фолклора, колективната трудова дейност, флората и фауната.

Мъжете, които са изработвали дзиенджъ фигури са били обединени в гилдии и са били добре заплащани. Девойките е трябвало да владеят това умение, а младоженките често са били преценявани и според сръчността си да изрязват фигури дзиенджъ.

Дзиенджъ изкуството от Китай се разпространява в Монголия, Япония и други страни в далечния изток. В Япония правенето и изрязването на фигури от хартия е наречено „оригами“. Днес дзиенджъ се преподава от университетски преподаватели.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]