Дигитализация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дигитализиране)
Дигитализация на ръкописа на Дънхуан в Британската библиотека

Дигитализация (цифровизация) е процес на преобразуване на информация в цифров формат (т.е. електронен), в които информацията е организирана в битове.[1][2] Резултатът е представянето на даден обект, изображение, звук, документ или сигнал (обикновено аналогов) чрез генериране на поредица от числа, които описват отделен набор от неговите точки или проби (дискретизация). Резултатът се нарича цифрово представяне, или по-точно цифрово изображение за обекта, както и цифрова форма за сигнал. В съвременната практика, дигитализираните данни са под формата на двоични числа, които улесняват компютърна обработка и други операции, но строго погледнато, записа просто означава превръщането на аналоговия изходен материал в цифров формат на десетичната или всяка друга приложима бройна система.

Конвертиране на сигнали[редактиране | редактиране на кода]

Преобразуването на аналоговия сигнал в цифрова информация, посредством преобразувател на този сигнал се нарича семплинг. Според теорията на информацията, семплинг представлява редуциране на информация. Повечето цифрови медии са базирани върху превода на аналогови данни в цифрови данни и обратното (виж дигитален запис, дигитално видео, телевизията, сравнена с цифровата телевизия).

Обработка на данни[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от аналоговите данни, цифровите се подлагат на обработка много по-лесно и крайният резултат може да бъде възпроизвеждан неограничено без да се загуби качеството. Математическите операции могат да се прилагат към произволна цифрова информация независимо от тяхната интерпретация (може да се добави „2“ към данните, „65“ и да се представят като резултат на шестнадесетично число „43“ или с буквата „С“). Ето защо е възможно да се използва една и съща операция за свиване на информация върху текстовия, картинния или звуков файл. Основите на действията по цифрова информация са описани в цифрова обработка на сигнали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Digitization в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​