Дикция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дикция (на латински: dictionem /nom. dictio/ „поговорка, израз, дума“ [1]) е изговор, способността на ясно говорене, така че всяка дума се чува и е разбрана ясно в нейната пълна комплексност, нейното прецизно изговаряне (което има отношение и към недвусмислеността на казаното). Това се отнася до правилното учленяване на думите, тяхното произнасяне и интонация. Често се използва в съчетанието ясна дикция.

При изговарянето с ясна дикция се избягва неформалната, колоквиална, регионална и диалектна реч, нестандартните, архаични и клиширани изрази.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Diction, Online Etymology Dictionary
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Diction“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.