Дина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дина (символ dyn) е единица за сила от системата CGS. Дефинира се като силата, която придава на маса 1 грам ускорение 1 сантиметър на секунда. Връзката ѝ с единицата за маса от SI нютон е:

Дина на сантиметър е единица, свързвана обикновено с измерването на повърхностно напрежение. Така например повърхностното напрежение на дестилирана вода е 72 dyn.cm-1 при температура 25°C. Напоследък обаче и тези данни се предоставят в N.cm-1.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dyne“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.