Дискордианство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дискордианството е пародийна псевдо-религия, базирана на дълбоко преклонение и почит към римската богиня Дискордия (еквивалент на гръцката Ерида) – богиня на хаоса, раздора и съперничеството, в противовес на всички религии проповядващи хармония. Нейното начало датира с публикацията на свещената книга „Принципия Дискордия“ (Principia Discordia)[1] в ограничен тираж от 5 екземпляра през 1963 година. Книгата е написана от Greg Hill и Kerry Wendell Thornley, работещи под псевдонимите Малаклипс Младши и Омар Хаям Рейвънхърст. Книгата става популярна благодарение на Робърт Антън Уилсън който я споменава в романа си The Illuminatus! (англ.).

Религията се обединява около идеята, че редът и безпорядъкът са илюзии, пробутани от човешката нервна система, и нито едно от тях не се доближава до обективната истина.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Discordianism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.