Друм (тютюн)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Друм е марка на фино нарязан висококачествен тютюн за ръчно свиване.Той първоначално е бил произведен и разпространяван от корпорацията "Douwe Egberts'".

Пакет тютюн Drum shag 40 грама.(Halfzware Shag)

Впоследствие "Douwe Egberts" е закупен от "Sara Lee Corporation", която продава Drum на "Imperial Tobacco".Drum original в синя опаковка (Halfzware Shag) обикновено е комбинация от тъмно Кентъки "Бърлей" и светли селектирани тютюни Вирджиния.Това е най-продавания тютюн за ръчно свиване в редица държави като САЩ,Холандия,Испания,Италия,Франция,Гърция и други. "Imperial Tobacco" произвежда също Drum в жълта опаковка - злато( Drum gold) или блондинка (Drum blond) отличаващи се със по-слаб и лек вкус.От 26.04.2012 "Импириъл Табако България" пуска на българския пазар "Drum original Halfzware Shag" в пакет 40 грама и "Drum blond" в пакет 25 грама.[1]

Европейски бленд[редактиране | редактиране на кода]

Тютюн Подбран Оригинал Светло син Голд&Блонд
тъмно Кентъки ****** *****- **---- *-----
светла Вирджиния ****** *****- *****- ****--
Бърлей & Ориенталски ------ ------ ***--- ****--

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

  • Drum Halfzware Shag или Drum Original: в опаковка 40гр., halfzware означава "средно силен". Това е смес от тъмно Кентъки и светла Вирджиния.Естествен плътен аромат.Най-продавания артикул на Drum.
  • Drum Bright Blue или "светлосин": Това е смес от малка част тъмно Кентъки, в по голямата си част светла Вирджиния с малка доза Бърлей & Ориенталски, придавайки качествен аромат на този вид смес.Опаковка 40гр.
  • Drum Yellow,Drum Gold или Drum blond: минимално съдържание на тъмно Кентъки с равномерна смес от светла Вирджиния и Бърлей & Ориенталски. По-ароматизиран в сравнение с другите продукти. Опаковка 40гр.
  • Drum White или "бял": Минимално съдържание на светла Вирджиния остатъка е Бърлей & Ориенталски. Най-лекия тип тютюн от всички артикули. Опаковка 40гр.
  • Drum 100% Tobacco: 100 % натурален продукт, без добавки. Опаковкa 25гр.
  • Drum Silver или "сив": смес близка по съдаржание и вкус на White .
  • Drum Menthol: смес с ментолов аромат .

По света[редактиране | редактиране на кода]

Друм е световния лидер и най-продаван бранд по света.[2]. Преди Sara Lee да продаде Друм и Van Nelle на Imperial tobacco,основните фабрики за производство на Друм са били в Drachten и Joure.Фабрика в Драхтен е затворена веднага след преминаването към Imperial tobacco през 1989 г. и е било решено по-нататъшно произвеждане и интегриране на производството в рамките на Douwe Egberts / Van Nelle (DEVN), който също има производствени съоръжения в близкия Joure (30 км) и Meppel (60 km). Imperial tobacco инвестира 22 милиона гулдена (€ 10 млн.) в нови машини за оставащите места.Тютюн Друм се произвежда и извън Нидерландия в няколко фабрики на Imperial Tobacco.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://tobacco.minfin.bg/Public/PublicReportsPipe.aspx
  2. Trouw (newspaper) Tobacco factory bought and closed (Dutch), 8 December 1998. Visited: 30 June 2012

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]