Дълбока мрежа

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дълбока мрежа (понякога наричана невидимата мрежа, скритата мрежа, (deep web, invisible web, hidden web)) – част от World Wide Web, неиндексирана от търсещите машини. Не бива да се бърка понятието „дълбока мрежа“ с „тъмна мрежа“.

Проблеми на WWW[редактиране | редактиране на кода]

В дълбоката мрежа, се намират страниците, които не са свързани с останалите – например страници, които са динамично създавани от базите от данни. Дълбоката мрежа включва и страници, достъпът до които е разрешен само за регистрирани потребители. Търсещите машини използват търсещи роботи (crawlers), които индексират хипервръзките и съдържанието на страниците. Обикновено тези „роботи“ не отправят заявки към базата от данни (в изключение на случаите указани в отделна хипервръзка на сайта). Поради тази причина огромна част от World Wide Web се оказва „дълбоко“, скрита от търсещите системи.

Мащаби[редактиране | редактиране на кода]

През 2000 година търсачката „BrightPlanet“ провежда изследване, чиито резултати показват, че в дълбоката мрежа се намират 500 пъти повече документи, от колкото в достъпната. Тази стойност е приблизителна, но неефективността на съвременните търсещи машини е шокираща. Има няколко стадия на дълбоката мрежа и в тези стадии има нива. Например в първия стадии естествено наименуван Deep web има Deep wiki, deep wik 2 и т.н. Другите стадии са наименувани, като например вторият се казва Shadow web, а най-дълбокият стадии се казва Marianas web.

Решения[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 година компанията „Yahoo!“ прави сериозна крачка към решаването на този проблем. Тя създава търсещия робот „Yahoo! Subscriptions“, който индексира сред страници с регистриран достъп на потребители.

Това не е цялостно решение на проблема. Експертите в тази област, продължават с усилията си да индексират съдържанието на базите от данни и страниците без свободен достъп.

Специални търсещи машини[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]