Държава членка на Европейския съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Финландия Швеция Естония Латвия Литва Полша Словакия Унгария Румъния България Гърция Кипър Чехия Австрия Словения Италия Малта Португалия Испания Франция Германия Люксембург Белгия Нидерландия Дания Великобритания Ирландия
Карта на държавите членки на ЕС на английски с препратки.

Страна членка на Европейския съюз е държава, която е страна по договореностите на ЕС и следователно тя е субект на привилегии и задължения в своето европейско членство. За разлика от друг тип международни организации ЕС поставя всяка страна членка под обвързващи правила и закони в замяна на нейното участие и представителство в институциите на ЕС. В същото време страните членки на ЕС задържат своята автономия, което определя ЕС основно като икономически съюз, за разлика от федерални държави като САЩ, в това число национална войска и външна политика (макар че ЕС в цялост също има своя представителна външна политика).

Съюзът се състои от 28 страни членки, като Хърватия е последната присъединила се страна (юни 2013) [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Member state of the European Union“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]