Направо към съдържанието

Инч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дюйм)

Инч (на английски: inch; на немски: Zoll, международно означение: inch, in или ′′ (двоен прим)) е англо-американска единица за дължина (разстояние), една от т. нар. имперски единици. 1 инч е равен на 1/12 (една дванадесета част) от фута; или 1/36 от ярда. Обикновено се счита, че инчът по начало е бил определян като широчината на палеца на възрастен човек. Днес под инч се подразбира използваният в САЩ английски инч (англ. inch), точно равен на 25,4 mm.

Примерен размер на един инч

Международната организация по законодателна метрология (МОЗМ) в своите препоръки отнася инча към онези единици за измерване, „които трябва да спрат да се използват колкото се може по-скоро там, където те се използват днес, и които не трябва да се въвеждат в употреба, ако не са били използвани досега.“[1].

Инч традиционно е основна мерна единица за измерване на детайли, възли и принадлежности в електрониката – дисплеи (монитор), телевизори, смартфони, дискове и дискети и др., както и за измерване на диаметри (на тръби, автомобилни гуми и джанти).

Други наименования[редактиране | редактиране на кода]

В различните езици имат свои мерни единици, който също са равни на един инч.

  • Цол (от немското zoll)
  • Дюйм (от холандската дума duim – палец)

Източници[редактиране | редактиране на кода]