Европейска лаборатория за молекулярна биология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Европейската лаборатория за молекулярна биология е европейска научна организация,[1] в която членуват 19 европейски държави. Създадена е през 1979 г. като организация с нестопанска цел.

В лабораторията работят около 80 научни групи, които покриват широк спектър от дисциплини в молекулярната биология. Седалището на лабораторията е в Хайделберг, други нейни звена са разположени в Гренобъл, Хамбург, римското предградие Монтеротодно, а Европейският институт за биоинформатика се намира в Хинкстън, Англия.

Целите на организацията са да извършва научна дейност в областта на молекулярната биология, да обучава научни работници, студенти и други посетители, да разработва нови технологии в биологията и др.

В лабораторията са направени няколко важни научни открития, сред които може е първият систематичен генен анализ на ембрионалното развитие на винената муха, извършено от Едуард Люис, Кристиане Нюслейн-Фолхард и Ерик Вишаус, за което те получават Нобеловата награда за медицина през 1995 г.

Докторантите в лабораторията са около 170. Организацията е част от EIROForum.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Въшни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „European_Molecular_Biology_Laboratory“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.