Ези и тура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ези и тура са имената на двете страни на една монета. Тура е страната с графичен образ, например лице, а ези е страната с числото, което обозначава номиналната стойност на монетата.

Съвременно използване[редактиране | редактиране на кода]

На немски и руски Аверс (съкращение Av.) в Нумизматиката е предната страна на една монета или медал. Нарича се фигурна страна или главна страна. Задната страна е Реверс.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Думата Аверс (Avers) е възприета от френският език за означение на предната страна на нумизматични обекти. Понятията Аверс и Реверс се използват също за предна страна и задна страна при ордените, флаговете, отличията и др.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

В нумизматиката се счита, че понятието Аверс е винаги предната страна на една монета. Има обаче различни мнения, коя страна е предна и коя задна. За монетите ЕВРО общата страна, или страната, която е със стойността и надписа ЕВРО или ЕВРОЦЕНТ се счита като предна страна, а различаващата се страна, която е с националните символи, като задна страна или национална страна. Все по-често проблема се решава с използването на понятията "фигурна" и "цифрова" страна, които при монетите обикновено са различни.