Ейсър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лого на „Ейсър“

Acer Incorporated (съкратено Acer Inc. или 宏碁(кит.) и на български: „Ейсър“) е многонационална компания, производител на хардуер, базирана в Тайпей, о. Тайван.

Създателят и основател на фирмата е Шъ Джънжун. Шъ е роден на 8 декември 1944 година в Луган Тауншип, Тайван. Това, което се знае за детството му е, че е бил много запален по математиката — винаги е бил първи в класа и тя определено му е помогнала. Той завършва Националния Chiao Tung (Дзияотун) университет, като на 27 години получава магистърска степен по специалността Електронен Инженер (1972). Съвсем по правилата, Шъ се жени за Каролин Йе и отива да работи в Qualitron Industrial Corp. като се занимава с инженерен дизайн. Само 4 години по-късно Шъ, жена му и още пет техни приятели дават началото на Multitech International. Началната инвестиция е 25 хиляди долара. Съвсем скоро след това служителите наброяват вече 11 човека, а Multitech започва да се занимава с писане на електронни игри. По-късно се превръща в дистрибутор на вносни полупроводници и малко по малко се утвърждава като сериозна фирма. През 1981 година Шъ прекръства компанията Multitech на Acer Inc. (Acer от латински се превежда като „остър“). По-късно пък той си сменя и собственото име с цел да бъде по-лесно за възприемане от западните му партньори. Новото име на Шъ Джънжун е Стан Шъ.

Първият международен успех на Acer идва през същата 1981 година, благодарение на обучаващо устройство наречено “MicroProfessor”. Не случайно за Acer се говори, че е фирмата, която е показала пътя към бъдещето на тайванците — тя се старае, чрез нея обществото да научи много нови неща в технологиите и се опитва да подтикне пазара към развитие в тази насока. Произвежданите от нея продукти включват десктоп и лаптоп компютри, PDA, сървъри, запаметяващи и периферни устройства.

Компанията е 2-ят по продажби в света (вкл. и в България) компютърен производител след „Хюлет-Пакард“ (HP) и не крие сериозните си амбиции за 1-во място. През последните години Acer първи прилагат нови технологии, съчетани с високо качество и ниски цени, докато HP допускат производство на лаптопи с отклонения в качеството, борейки за по-достъпна цена на техните продукти.

Интересно е да се знае, че Association for Canadian Educational Resources също използва името ACER, но като съкращение, то се изписва само с главни букви, за разлика от английското име на Ейсър — Acer.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]