Екзегетика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Екзегетиката (на старогръцки: ἐξηγητικά, от - на старогръцки: ἐξήγησις, тълкуване, изложение) е раздел на богословието, чийто предмет е изяснение и тълкуване на текстовете на Светото писание - Библията. Екзегетиката също критически разглежда и интерпретира религиозни текстове в цялост, което е причина екзегетика на Библията да се нарича конкретно библейска екзегетика.

Така, екзегетиката може да включва дисциплини като исторически и културен контекст за автора, аудитория и т.н.

Тълкуването с цел разяснение на истинския смисъл на Светото писание се постига по два основни начина (способа):

  • чрез граматическото изучаване на езика на който са написани тези текстове, с цел тълкуването им в цялостния контекст на произведението; също жанрово изучаване;
  • чрез историческия метод, който позволява изучаването на историческите реалности и алюзиите, породили създаването на тези текстове, понеже повечето от тези текстове имат скрит (замаскиран) смисъл и съдържат намеци, чието значение остава в крайна сметка непонятно за четящия ги;

Термините екзегетика и херменевтика се изплозвват взаимозаменяемо, като екзегетиката като богословски метод се предшества от херменевтиката (на старогръцки: ἑρμηνευτική, от - на старогръцки: ἑρμηνεύω, разяснение, приложение).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Exegesis“ и страницата „Экзегетика“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]