Елегантността на таралежа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елегантността на таралежа
L'élégance du hérisson
Автор Мюриел Барбери
Първо издание 2006 г.
Франция
Издателство Gallimard
Оригинален език френски
Жанр съвременна проза

„Елегантността на таралежа“ е вторият роман на Мюриел Барбери, публикуван през 2006 г. от издателство „Gallimard“. Книгата спечелва множество награди, между които и „Наградата на книжарниците“ през 2007 – Франция.

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Говорейки за Рьоне, Палома споменава, че тя притежава елегантността на таралеж

Независимо, че е много надарена и притежава огромна обща култура, самоука, посещавайки често библиотеките, Рьоне, петдесет и четири годишна, решава да живее скрита зад външния вид на глуповата и нецивилизована портиерка, която обитателите на улица „Грьонел“ 7 смятат, че познават. И така, в нелегалност тя чете Пруст, котката ѝ се казва Леон в чест на Толстой и заема философски книги от кварталната университетска библиотека. Нито един от богаташите не трябва да знае, че зад вида ѝ на груба портиерка се крие една брилянтна интелигентност и културна личност.

Палома, 12-годишна, сияеща и неподчинена, живее също на ул. „Грьонел“ 7. Тя отрича света на възрастните, който сравнява с буркан с червени рибки, пълен с безсмислици и преструвки. Ето защо тя е взела решение: в края на учебната година, когато ще навърши 13, ще се самоубие и ще подпали семейното жилище.

Но обрати настъпват, когато, след като известният кулинарен критик от кооперацията умира, неговият апартамент е купен от Какуро Озу. Той е начетен японец и далечен роднина на Ясуширо Озу (който е режисьор и Рьоне го обожава). В екип с малката Палома, те умело разкриват скритата самоличност на портиерката. Озу кани Рьоне на вечеря и заедно откриват колко са близки техните вкусове (руска литература).

Успехи на книжния пазар[редактиране | редактиране на кода]

Независимо, че критиците слабо се интересуват отначало от творбата, романът е издателската изненада за 2006 г. Всъщност той е преиздаван 30 пъти и към август 2006 г. вече се слави с повече от един милион продадени екземпляра, заемайки първото място по продажби 30 поредни седмици. Романът е преведен на 34 езика. През 2009 г. книгата на Мюриел Барбери остава все още класирана измежду петдесетте най-добре продавани се романи.

Творбата не познава много реклама и единствения начин по който постига този зрелищен успех се основава на препоръки между читатели.

Три години след издаването си, романът заема челна позиция в продажбата на книги „джобен формат“ във Франция през лятото на 2009 г.

Филмова адаптация[редактиране | редактиране на кода]

Романът служи като база за филмова адаптация през 2008 г. „Таралежът“ е филм на Мона Ашаше. В главните роли играят Жозиан Баласко и Гаранс Льо Гилермик. Филмът излиза на 3 юли 2009 г. във френските кина и отчита повече от 750 000 зрители.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]