Илай Уитни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ели Уитни)
Илай Уитни
Eli Whitney
американски изобретател
20-те години на XIX век
Роден
Починал
8 януари 1825 г. (59 г.)
ПогребанНю Хейвън, САЩ
Илай Уитни в Общомедия

Илай Уитни Джуниър (на английски: Eli Whitney Jr.), е американски изобретател, известен основно с изобретяването на машината за почистване на памука – едно от възловите изобретения по време на индустриалната революция. До изобретяването и внедряването на тази машина са използвани ръчни приспособления за почистване с използване на метални или дървени ролки, които издърпват влакната на памука. Този вид приспособления (машини) са подходящи за дълговлакнест памук и са с ниска производителност.

Използването на машини за почистването на памука укрепва икономиката на южните щати преди Гражданската война в САЩ и става една от предпоставките за съхранение на робството.[1]

Независимо от многобройните дела, които Илай Уитни води, той не може да извлече ползи от изобретението си. По-късно той работи по военни поръчки за армията и тогава разработва принципа на взаимозаменяемостта на детайлите при монтажа и го внедрява в производството.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Eli Whitney Patents the Machine He Thought Would Help End Slavery". Today In History. Office of the State Historian. March 14, 2020. Retrieved November 30, 2022. (на английски)
  2. Eli Whitney in Georgia // The New Georgia Encyclopedia. Архивиран от оригинала. Посетен на 2022-11-30. (на английски)