Емоционална сигурност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Емоционална сигурност e стабилност на индивидуално емоционално равнище, тя има значение за поддържане на емоционалното здраве на личността [1]. Степените на тази емоционална сигурност съответно отговарят на личното самоусещане на емоционално ниво.

Емоционална несигурност или просто чувство за несигурност е чувство на общо неудобство, изнервеност или безпокойство, които могат да бъдат причинени от самовъзприемането в план на уязвимост, несигурност или като от по-ниско качество, или чувство на уязвимост, нестабилност, които заплашват представата за себе си в някакъв план. Усещането за емоционална безопасност от своя страна е свързано по-скоро с наличието на незаплашваща и поддържаща среда.

Несигурността може да съдейства за развитието на срамежливост, параноя или социално отдръпване, или алтернативно може да окуражат компенсаторни поведения като агресия или булинг в някои случаи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Marilou Hyson, The Emotional Development of Young Children: Building an Emotion-centered Curriculum, Teachers College Press, 2004, стр. 37
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Emotional security“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]