Емулгатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Емулгатори)

Емулгаторите са помощни вещества, спомагащи смесването на две трудно свързващи се течности да образуват равномерна, хомогенна смес. Добавят се, например, към хранителни продукти, с цел получаване на финодисперсионни и устойчиви колоидни системи. С тяхна помощ се създават суспензии масло във вода и вода в масло. Свързват се неограничено във вода, багрят се от водоразтворими багри и са електропроводими. Ролята на емулгатора е да улесни формирането на нова повърхност чрез намаляване на свободната повърхностна енергия и да осигури стабилност чрез адсорбционен слой на граничната повърхност. Действието на емулгаторите се определя от появата на гранични сили на повърхностния слой. Целта на емулгаторите (и на стабилизаторите) е стабилизиране на вече формирана хомогенна система или подобряване на степента на хомогенизиране на сместа.

В зависимост от механизма на действие емулгаторите биват:

  • емулгатори, ориентиращи се на междуфазовата повърхност биват: йоногенни, нейоногенни, натурални и синтетични
  • емулгатори, образуващи фини частици, които се адсорбират на повърхността на глобулите на дисперсната фаза. Ефективността им се определя от равномерното им разпределение на граничната повърхност.
  • емулгатори, влияещи върху вискозитета на дисперсионната система – хидроколоиди – пектин, гума арабика и др. Те не представляват опасност за стомашночревния тракт.