Енциклопедия на Юнле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юнле дадян.

Енциклопедия в годините на управление под девиза Юнле (永樂大典, Юнле дадян) – най-голямата[1] книжна енциклопедия в историята на човечеството, в която, по замисъла на китайския император Юнле от династия Мин (1368–1644), е трябвало да бъде записано всичко което е било известно на китайските учени през 1407 година.

По съставяне на енциклопедията били привлечени хиляди учени от академията Ханлин. Енциклопедията наброявала 22 877 свитъка, подразделени в 11 095 тома.[2] В съдържанието на този труд влезли обширни изложения на конфуциански текстове и цели трактати на класически автори.

Очевидно е съществувал единствен пълен екземпляр на енциклопедията. До наши дни са се запазили около 400 тома, една четвърт от която била публикувана в КНР през 1962 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Юнле дадян в Британската енциклопедия
  2. Энциклопедия Юнлэ. // World Digital Library. Посетен на 24 януари 2013.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Энциклопедия Юнлэ“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.