Жабка (игра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жабка
Правене на жабки
Информация
Играчи1 или повече
Жабка в Общомедия

„Жабка“ е името на детска игра и изкуство на хвърляне на плоско камъче по повърхността на воден басейн, по такъв начин, че да отскача от повърхността. Целта на правенето на „жабки“ е да се види колко пъти един камък може да отскочи или колко далеч може да измине, преди да потъне във водата.

В Япония практиката се нарича Mizu Kiri, което свободно се превежда като „рязане на вода“. В състезанията Mizu Kiri победителят се определя и на двата принципа – изминат път и брой отскачания от водата, като се взема предвид цялостното естетическо качество на хвърлянето.

Шампионати и рекорди[редактиране | редактиране на кода]

От 1997 година в Шотландия всяка година се провежда световно първенство, в което се отчита дистанцията измината на хвърленото камъче.[1]

Световният рекорд на Гинес за най-далечно изминато разстояние с естествен камък е 121,8 м за мъже, установен от Дъги Айзъкс (Шотландия), и 52,5 м за жени, хвърлен от Нина Лугинбул (Швейцария). Отчетени са на 28 май 2018 г. в Abernant Lake, Llanwrtyd Wells, Powys, Wales.

Научно обяснение[редактиране | редактиране на кода]

Подскачащо камъче

Ранно обяснение на физиката на прескачането на камъни е предоставено от Лазаро Спаланцани през 18 век.[2][3][4] Камъкът генерира повдигане по същия начин като летящ диск, като изтласква водата надолу, докато се движи по водата под ъгъл. Повърхностното напрежение има много малко общо с физиката на прескачането на камъчета. Въртенето на камъка действа за да го стабилизира срещу въртящия момент на повдигане, приложен към гърба.[2][3][4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Световно първенство
  2. а б SurferToday.com, Editor at. The science and art of stone skipping // Посетен на 2020-09-25.
  3. а б Pascal, Molly. Perspective | Kerplunks, pitty-pats and skronkers: The world of competitive rock-skipping // Washington Post. Посетен на 2020-09-25.
  4. а б vdevlin@missoulian.com, VINCE DEVLIN. Montana record a stone's throw away at Polson rock-skipping contest // Посетен на 2020-09-25.