Жвак-галс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жвак-галс

Жвак-галс (на нидерландски: zwak-hals) – отрязък на котвената верига из общите ѝ звена.

Единият край с помощта на специална скоба се закрепва към уше в сандъка на котвената верига; Другият край на жвак-галса с помощта на крайно звено и глагол-гак се присъединява к основната част на котвената верига.

Дължината на жвак-галса се избира такава, че при напълно изтеглена котвена верига глагол-гака да се окаже между палубния клюз и шпила.

Словосъчетанието „отпусни до жвака-галса“ означава да се изтегли (отпусне, извади) котвената верига на цялата и дължина. В аварийна ситуация за освобождаване на съда от котва може да се използва местното или дистанционното отключване на гака на жвак-галса.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • ЖВАКА//Самойлов К. И. Морской словарь. – М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Жвака-галс“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​