Журналистическа етика и стандарти

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Журналистическата етика и стандарти обхваща етичните принципи и добри практики в професионалната журналистика, и приложим от журналистите „етичен кодекс“, журналистически канон или също като „кодекс на честта“ [1]. Засягат достоверността на информацията, нейната точност и обективност.

История[редактиране | редактиране на кода]

Международните и регионалните журналистически организации, включващи над 400 хиляди журналисти от различни страни, на форум под егидата на ЮНЕСКО през 1978 г. решават да формулират основните насоки и принципи на/при журналистическата дейност. В периода 1978-1983 г. на няколко последователни консултативни срещи с участието на Международната организация на журналистите (JOI-МОЖ), Международната федерация на журналистите (IFJ-МФЖ), Международния католически съюз на пресата (UCIP), Латиноамериканската федерация на журналистите (FELAP), Латиноамериканската федерация на работещите в пресата (FELATRAP), Федерацията на арабските журналисти (FAJ), Съюза на африканските журналисти (UAJ), Конфедерацията на журналистите от АСЕАН (CAJ) на заключителна среща в Париж през ноември 1983 г. приемат манифест, включващ „Международна декларация за принципите на поведение на журналистите“ и „Международни принципи за професионална етика на журналиста“.

Общи елементи[редактиране | редактиране на кода]

  • Акуратност и стандарти за фактологично предаване на новините
  • Представяне и стил (това са стандарти на качество на стила на съдържанието)

Журналистически стандарти за професионална етика[редактиране | редактиране на кода]

Професионални журналистически принципи:

  1. Право на гражданите на достоверна информация;
  2. Обективно отразяване на събитията като дълг на журналиста;
  3. Социална отговорност на журналиста;
  4. Професионална почтеност на журналиста;
  5. Публична достъпност до информацията и участие в СМО;
  6. Зачитане неприкосновеността на личния живот и достойнство;
  7. Зачитане на обществения интерес;
  8. Зачитане на общочовешките ценности и културното многообразие;
  9. Борба срещу войната и другите бедствия, застрашаващи човечеството;
  10. Развитие на нова информационна и комуникационна среда/ред.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Балканският HARDtalk, в. Култура, бр. 32, 25 септември 2009
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Journalism ethics and standards“ и страницата „Журналистские этика и стандарты“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]