Жълта рогачка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жълта рогачка
Hedgehog fungi2.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Гъби (Fungi)
отдел:Базидиеви гъби (Basidiomycota)
клас:Агарикални гъби (Agaricomycetes)
разред:Кантарелови (Cantharellales)
семейство:Hydnaceae
род:Hydnum
вид:Жълта рогачка (H. repandum)
Научно наименование
Linnaeus, 1753 г.
Жълта рогачка в Общомедия
[ редактиране ]

Жълтата рогачка, наричана още Жълта сърненка[2] или Овчи крак (Hydnum repandum), е базидиева гъба, която се събира и цени като добра ядлива гъба в България.

Характерни белези[редактиране | редактиране на кода]

  • Гугла:

Оцветена бяла или кремава. Плоска, но най-често неравна и сплескана. Това зависи от съседни обекти. Диаметърът може да достигне 15 cm.

  • Месо:

Дебело и леко жилаво, оцветено като гуглата, не си мени цвета. На вкус е слабо горчиво.

  • Ламели:

Те са под формата на ситни иглички разположени върху долната част на гуглата. Цветът им е бял и се разделят лесно от месото.

  • Споров прашец:

Бял до леко кремав на цвят.

  • Пънче:

Неравно, в повечето случаи дебело и месесто. Тунели на насекоми обагрят месото му червеникаво-кафяво. Височината му достига 10 cm. Често е свързано с гуглата ексцентрично.

Месторастение[редактиране | редактиране на кода]

Жълта рогачка

Среща се често в иглолистни и широколистни гори, самостоятелно или на кичури. Расте от земята. Обича по-сенчести места под дървета. Сезонът и е от юни до октомври.

Събиране[редактиране | редактиране на кода]

Събира се и се консумира прясна. Яде се след продължително готвене за да се премахне горчивият вкус. Предварително всяка гугла се одира от иглички. Те допринасят към горчилката.

Наскоро започна изкупуването на жълтата рогачка.

Двойници[редактиране | редактиране на кода]

Тази гъба трудно се бърка с други благодарение на игличките. Козият крак (H. rufescens) е почти еднакъв: има иглички и расте по същите места и понякога заедно с жълтата рогачка. Отличаващите го характеристики са по-дребните размери и оранжевите гугла и иглички. Козият крак е ядлив.

Други гъби с иглички са Auriscalpium vulgare и Creolophus cirrhatus. Auriscalpium vulgare e миниатюрна тъмнокафява гъба израстваща от паднали шишарки. Белият Creolophus cirrhatus расте върху пънове на широколистни дървета. И този вид е ядлив.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hydnum repandum (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 30 декември 2020 г. (на английски)
  2. Йорданов, Даки. Гъбите в България. София, Издателство на БАН, 1978. ISBN 19-2530-6-78. с. 219.