Закон за обществения ред (1936)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Закон за обществения ред.

Законът за обществения ред от 1936 г. е първия от общо три такива акта на парламента на Обединеното кралство през 20 век. Целта му е поставането под контрол на определяните от законодателния орган на Великобритания за екстремистки политически движения през 30-те години, и персонално Британския съюз на фашистите и националсоциалистите.

До голяма степен законопроектът е дело на държавния служител Франк Ноусам. [1]

Конкретния повод за разработката и приемането на този закон е възникналия инцидент в Лондон, известен като битката на Кабелната улица, при който от една страна фашисти и националсоциалисти се бият с комунисти, социалисти, антифашисти, ирландци, евреи и анархисти. Законът забранява носенето на политически униформи на обществени места и по време на публични мероприятия. Също така се въвежда изискване полицията да дава предварително съгласие за провеждане на политически манифестации. Законът забранява организирането, обучението и въоръжаването на паравоенни организации от типа щурмови отряди (дублиращи полицейските органи), чийто функции и предназначение се поемат изцяло от полицията или от въоръжените сили на Нейно величество, британската кралица. Забранява се изрично употребата за партийни цели на каквато и да е физическа сила при осъществяването на каквито и да е публични мероприятия (на разрешетелен или не режим).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Allen of Abbeydale, "Newsam, Sir Frank Aubrey (1893–1964)", Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, September 2004; online edn., January 2008, Посетен на 12 юни 2009.