За разделението на обществения труд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

За разделението на обществения труд (на френски: De La Division Du Travail Social) е книга, писана от Емил Дюркем през 1893. Оказва силно влияние върху развитието на социологическата теория и мисъл с идеи, които от своя страна са повлияни от Огюст Конт. Дюркем описва как социалният ред е поддържан в обществата, както и преходът от „примитивни“ към индустриални общества.

Според Дюркем в „примитивното“ общество механизмът на солидарността на мисленето и действията между хората с общо или колективно съзнание позволява да се поддържа социалният ред. От друга страна в напредналите индустриални и капиталистически общества комплексното разделение на труда води до разпределението на хората в социума според заслугите и възнаграждението им. Моралната и икономическата регулации са необходими, за да се поддържа редът (или органичната солидарност) в общество, в което хората са способни „да се състоят и да се композират в техните различия по мирен начин“ [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Rock, Paul (2002). Sociological Theories of Crime. in Maguire, Mike, Rod Morgan, Robert Reiner. The Oxford Handbook of Criminology. Oxford University Press
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Division of Labour in Society“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.