Здравей, България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Здравей, България е сутрешно телевизионно предаване по Нова телевизия, което започва излъчване на 28 октомври 2000 година, чийто първи водещ е Милен Цветков. От 9 септември 2013 г. водещи са Анна Цолова и Виктор Николаев.

История[редактиране | редактиране на кода]

След Милен Цветков, щафетата поемат Ива Петрони и Валери Найденов, последвани от Миа Сантова и Николай Дойнов. През 2005 година екранна партньорка на Николай Дойнов в сутрешния блок става Лора Крумова. От есента на 2005 година до края на месец ноември 2008 екранен партньор на Лора Крумова е Георги Коритаров[1].

На 19 януари 2009 година се появява новият формат на „Здравей, България“, чийто автор, водещ и продуцент е Милен Цветков. Екранна партньорка на Цветков отново е Лора Крумова. Целта на освежения сутрешен блок е „различното събуждане“. Малко повече от година след старта на новия формат на „Здравей, България“ Милен Цветков е отстранен от него по решение на ръководството на Нова ТВ.

На 15 февруари 2010 година „Здравей, България“ отново претърпява концептуални промени. Милен Цветков е сменен с Никола Стойнов – спортен журналист, изявяващ се като водещ на спортната рубрика в предишния формат на сутрешния блок. Продуцент на сутрешното предаване на НТВ става журналистът Асен Григоров, който е бивш водещ на „Денят започва“ по БНТ. От „Здравей, България“ отпадат рубриките на професор Юлиан Вучков и светския хроникьор Мон Дьо. В петъците тръгва рубриката „Закуска за шампиони“. Културната рубрика на Люба Кулезич остава част от „Здравей, България“.

След редица проблеми в сутрешния блок на телевизията за две години и половина, от 10 септември 2012 г. Христо Калоферов и Калина Крумова са новите водещи на сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България“. След като са екранна двойка през август, като тогава заместват водещия Евгений Генчев и са приети изключително добре от зрителите, двамата поемат предаването за постоянно. Освен новите водещи, се променят динамиката и съдържанието на „Здравей, България“. Повече новини и информация, живи връзки и видео материали, фокус върху социалните теми и въпроси, свързани с ежедневието на зрителя, допринасят за новия облик на „Здравей, България“.

От 9 септември 2013 г. водещи са Анна Цолова и Виктор Николаев, които преди това са били водещи в предаването на бТВТази сутрин“ и излизат в летен отпуск по време на протестите от 2013 г., който става плод на обществен интерес поради момента, в който се случва. [2]

Предаването е с час на излъчване-всеки делник от 6:20 до 9:30 по Нова телевизия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://media.actualno.com/news_201366.html
  2. Битка между популярни водещи и формати доминира в новия сезон на телевизиите. // dnevnik.bg. Икономедиа АД, 9 септември 2013. Посетен на 9 септември 2013.
  3. http://tv.dir.bg/2009/02/26/news4059092.html
  4. http://www.novatv.bg/bg/shows/view/6/