Здравей, България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Здравей, България
Жанрактуално-информационно предаване
Форматсутрешен блок
Създател(и)Милен Цветков
Силва Зурлева
Водещ(и)Виктор Николаев
Мирослава Иванова
СтранаБългария
Езикбългарски
Сезони21
Продукция
Изпълнителен продуцентИван Христов
Времетраене210 минути
Разпространение
ТВ КаналНова телевизия
КартинаSD 4:3 (2000 – 2014)
HD 16:9 (2014 –)
Излъчване28 октомври 2000 –

Здравей, България е сутрешно телевизионно предаване по NOVA, което започва излъчване на 28 октомври 2000 година, чийто първи водещ е Милен Цветков. От 9 септември 2013 г. до септември 2017 г.[1] водещи са Анна Цолова и Виктор Николаев. От 15 януари 2018 г. до Виктор сяда Аделина Радева но в края на май 2020 г. тя се разделя с Нова телевизия и се връща отново в БНТ и от 1 юни 2020 г. водеща става Лора Инджова и води до 18 юни 2021 г. От 21 юни 2021 г. водеща става Мирослава Иванова.

История[редактиране | редактиране на кода]

След Милен Цветков, щафетата поемат Ива Петрони и Валери Найденов, последвани от Миа Сантова и Николай Дойнов. През 2005 година екранна партньорка на Николай Дойнов в сутрешния блок става Лора Крумова. От есента на 2005 година до края на месец ноември 2008 екранен партньор на Лора Крумова е Георги Коритаров.[2]

На 19 януари 2009 година се появява новият формат на „Здравей, България“, чийто автор, водещ и продуцент е Милен Цветков. Екранна партньорка на Цветков отново е Лора Крумова. Целта на освежения сутрешен блок е „различното събуждане“. Малко повече от година след старта на новия формат на „Здравей, България“ Милен Цветков е отстранен от него по решение на ръководството на Нова ТВ.

На 15 февруари 2010 година „Здравей, България“ отново претърпява концептуални промени. Милен Цветков е сменен с Никола Стойнов – спортен журналист, изявяващ се като водещ на спортната рубрика в предишния формат на сутрешния блок. Продуцент на сутрешното предаване на НТВ става журналистът Асен Григоров, който е бивш водещ на „Денят започва“ по БНТ. От „Здравей, България“ отпадат рубриките на професор Юлиан Вучков и светския хроникьор Мон Дьо. В петъците тръгва рубриката „Закуска за шампиони“. Културната рубрика на Люба Кулезич остава част от „Здравей, България“.

След редица проблеми в сутрешния блок на телевизията за две години и половина, от 10 септември 2012 г. Христо Калоферов и Калина Крумова са новите водещи на сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България“. След като са екранна двойка през август, като тогава заместват водещият Евгений Генчев и са приети изключително добре от зрителите, двамата поемат предаването за постоянно. Освен новите водещи, се променят динамиката и съдържанието на „Здравей, България“. Повече новини и информация, живи връзки и видеоматериали, фокус върху социалните теми и въпроси, свързани с ежедневието на зрителя, допринасят за новия облик на „Здравей, България“.

От 9 септември 2013 г. водещи са Анна Цолова и Виктор Николаев, които преди това са били водещи в предаването на бТВТази сутрин“ и излизат в летен отпуск по време на протестите от 2013 г., който става плод на обществен интерес поради момента, в който се случва.[3] На 8 септември 2017 г. NOVA съобщава, че Анна Цолова няма да води сутрешния блок и се подготвя за ново предаване в ефира на телевизията.[4] Известно време водещ е Виктор Николаев, а на 15 януари 2018 г. до него сяда Аделина Радева. Тя напуска сутрешния блок на 29 май 2020 г. и е заменена от Лора Инджова на 1 юни 2020 г. От 21 юни 2021 г. водеща стана Мирослава Иванова.

Предаването е с час на излъчване всеки делничен ден от 6:00 до 9:30 по Нова телевизия, а от 22 септември 2015 г. по радио NOVA News, а от 4 януари и по телевизия NOVA News.

Водещи[редактиране | редактиране на кода]

Настоящи[редактиране | редактиране на кода]

Бивши[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]