Зебра (медицина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Зебра (английски: Zebra) в английския медицински жаргон е термин за изненадваща диагноза.[1] Макар рядките заболявания да са като цяло изненадващи, когато се появят, други заболявания могат да бъдат изненадващи за определен човек или време, за това „зебра“ е по-обширна концепция, която обхваща всички тези възможности.

Терминът произлиза от английския афоризъм „Когато чуеш тропот на копита зад себе си, не очаквай да видиш зебра“ (When you hear hoofbeats behind you, don't expect to see a zebra) и е изкован в малко по-различен вариант през 40-те на 20 век от д-р Тиодор Уудуърд, предходно професор в Училището по медицина на Университета на Мериленд в Балтимор.[1] От 60-те на 20 век афоризмът е широко известен в англоговорящите медицински среди.[2]

И така афоризмът започва да играе значима роля в обучението на студентите по медицина, с цел да бъдат по-добри диагностици.

Друг, макар и по-различен, термин за неясна и рядко срещана диагноза в медицината на английски fascinoma.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Sotos 2006, с. 1.
  2. Imperato 1979, с. 13, 18.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Harvey, A. M., et al. Differential Diagnosis (3rd ed.). Philadelphia, W.B. Saunders, 1979.
  • Imperato, Pascal James. Medical Detective. New York, Richard Marek, 1979. ISBN 0399900586.
  • Sotos, John G.. Zebra Cards: An Aid to Obscure Diagnoses. Mt. Vernon, VA, Mt. Vernon Book Systems, 2006, [1991]. ISBN 9780981819303.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Zebra (medicine)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.