Земгале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Земгале
регион
Знаме
      
Герб
СтранаЛатвия
Земгале в Общомедия

Земгале (на латвийски: Zemgale) е една от четирите историко-културни области, които образуват съвременна Латвия.

Земгале на картата на Латвия

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Името на областта Земгале произлиза от названието на балтийския народ семигали, който е обитавал тези земи, но под напора на немските кръстоносци са изтласкани чак в Литва. Поради този факт често Земгале обхваща не само Латвия, но и части от Литва, които исторически са били населявани от семигалите.

Земгале се намира на запад от река Даугава и областта Латгале, граничейки на север с Видземе, на запад с Курземе и на юг с Литва. В географски план Земгале се намира в централната част на южна Латвия и по площ е най-малката от четирите исторически поделения на страната.

В земите на Земгале се включва и територията на вече несъществуващата пета историческа област Селония, която се намира на юг от река Даугава и включва част от сегашна Литва. Името на Селония идва от балтийското племе селони, което е населявало областта.

Двете най-важни реки в Земгале са граничната Даугава и най-дългата в областта Лиелупе.

Райони в Земгале[редактиране | редактиране на кода]

Областта Земгале включва в територията си и част от следните райони:

Градове в Земгале[редактиране | редактиране на кода]

В Земгале има 12 града или 15% от всички населени места в Латвия със статут на град, като 4 от тях са с население над 10 000 души. В областта живеят приблизително около 300 000 души или едва 13% от общото население на страната.

Градове в Земгале

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]