Игуани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Игуана)
Игуани
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Люспести (Squamata)
семейство:Игуанови (Iguanidae)
род:Игуани (Iguana)
Научно наименование
Laurenti, 1768
Игуани в Общомедия
[ редактиране ]

Игуаните (Iguana) са род от подразред Гущери. Срещат се в тропическите области на Централна и Южна Америка и Карибските острови.

За пръв път са документирани от австрийския изследовател Йозеф Николай Лауренти през 1768 г. в неговата книга Specimen Medicum, Exhibens Synopsin Reptilium Emendatam cum Experimentis circa Venena. Думата игуана идва от испански, където е навлязла от оригиналното име на този вид на езика на индианците таино – иуана.

Iguana iguana
Iguana delicatissima

Характерни за представителите на рода са масивното парче кожа, висящо под врата им, редица от шипове по целия им гръб до опашката и трето око на темето. Това е т.нар. париетално око и изглежда по-скоро като бледа люспа. Имат отлично зрение. Способни са да различават форми, сенки, цветове и движение на големи разстояния. Игуаните използват зрението си както за ориентиране и лов, така и за комуникация с други индивиди от вида си.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Родът включва 2 вида:

Съществуват други видове гущери, също наричани игуани, които не са членове на род Игуани, а на други родове от семейство Игуаниди. Такива са например морската игуана (Amblyrhynchus cristatus) и галапагоската сухоземна игуана от Галапагоските острови.