Източногерманска марка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Източна германска марка)
Вижте пояснителната страница за други значения на марка.

Източногерманска марка
Mark der Deutschen Demokratischen Republik
Банкнота от 100 източногермански марки от 1971 г. с лика на Карл Маркс
Информация
ISO 4217DDM
Въвеждане21 юни 1948 г.
Извеждане30 юни 1990 г.
Странаняма, преди:
ГДР
Разделениепфениг (1100)
СимволM
Банкноти5, 10, 20, 50, 100 M
Монети1, 5, 10, 20, 50 pf; 1, 2, 5, 10, 20 M
Централна банкаДържавна банка на ГДР
Валутен курс
BGN EUR USD
Източногерманска марка в Общомедия

Източногерманската марка е валутата на Германската демократична република. Тя е вътрешна неконвертируема валута, вносът и износът ѝ е бил забраняван и глобяван. Дели се на 100 пфенига

История[редактиране | редактиране на кода]

Монета от 1 източногерманска марка от 1979 г.

След Втората световна война Германия е победена от съюзниците и е разделена на четири окупационни зони: американска, британска, френска и съветска. В западните зони на 20 юни 1948 г. едностранно е въведена западногерманската марка. В отговор на 24 юни 1948 г. в съветската зона е създадена собствена парична единица. Германската марка на съветската зона е преименувана на Източногерманска марка през 1974 до 1990 г.[1] На 20 юни 1948 г. германската марка е пусната в обръщение в западните окупационни зони на Германия, за да замени Райхсмарката. Обезценяването на Райхмарките продължава в съветската окупационна зона на Германия, където те все още са законно платежно средство. Това довежда до бърза инфлация: всички пари в обръщение в Източна Германия се обезценяват за почти една нощ. Като спешен отговор, на 23 юни 1948 г. старите райхмарки са разменени за нови – същите Райхмарки, но със стикер с емблемата на съветските власти. По време на паричната реформа, която започва на 24 юли 1948 г., само тези банкноти с печат са били приемани за обмен на марки на германската емитираща банка.[2]

Парична реформа[редактиране | редактиране на кода]

Паметна монета от 20 източногермански марки от 1969 г.

След конституционните реформи от 1968 и 1974 г. ръководството на ГДР се отдалечава все по-далеч от първоначалната цел за създаване на обединена Германия и заменя на много места думата „Германия“ с „ГДР“. По този начин името на германската марка се променя на марка на ГДР, а германската емитираща банка става държавна банка на ГДР. Като част от паричната реформа през 1964 г. германската марка е преименувана на Марка на Германската емитираща банка. Преходът от германската марка към марка на германската емисионна банка е политически мотивиран. Старите банкнотите подлежат на размяна. Така голямото количество парични средства, държани от германците от Западен Берлин и Федерална република Германия на 12 декември 1967 г., е последвано от промяната на името[3]. По-късно парите са официално наричани марки на ГДР или просто марки и за да се разграничат от германската марка на Германия, неофициално се наричат „ориенталски марки“. Много монети до 80-те години на 20 век са носели надписа „Deutsche Mark“. Те постепенно са били заменени с идентични монети с надпис „Mark“.

Падане на стената и валутен съюз[редактиране | редактиране на кода]

След падането на Берлинската стена в края на 1989 г. търговските марки на ГДР са заменени с германски търговски марки на черния пазар по пазарен курс. Докато официалният курс е 1:1, за известно време курсът на черния пазар достига 10:1, но след това бързо се стабилизира в обхвата от 3:1 до 5:1. След като е взето решение за валутен съюз между ГДР и ФРГ, официалният валутен курс е 3:1. При този курс е разрешено да се обменят пари в двете посоки в клонове на Държавната банка на ГДР без ограничение до 30 юни 1991 г. През първата половина на 1990 г. на пазарите на ГДР с този темп е възможно закупуване на стоки от западен произход за марките на ГДР или ФРГ. От 1 юли 1990 г. единственият официален платежен инструмент на територията на ГДР е германската марка на Германия. Известно време на територията на ГДР продължават да се използват монети с купюри по-малко от една марка поради факта, че първоначално Бундесбанката не може да осигури необходимия брой монети.

След присъединяването на Източна Германия (ГДР) към Западна Германия (ФРГ) на 3 октомври 1990 г. източногерманската марка престава да съществува, като на територията на бившата ГДР тя е заменена от дотогавашната валута на Западна Германия германска марка (DEM).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. НС 1980, «Марка ГДР».
  2. Бутаков 1987, с. 85.
  3. DDR / WÄHRUNG. DER SPIEGEL, 1968. (на немски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]